Voldoende drinken – Wat drinken?

Hoeveel drinken per dag

Zeker met deze hete dagen is voldoende drinken belangrijk om ervoor te zorgen dat men niet uitdroogt. Maar hoeveel drinkt me nu juist best? Elke dag moeten we 1,5 liter vocht drinken.

Ons lichaam bestaat voor 50 à 70% uit water. Water speelt dan ook een belangrijke rol in de meeste van onze lichaamsfuncties.
Water is een bouwstof voor onze lichaamscellen. Het is enerzijds een oplosmiddel en transportmiddel van voedingsstoffen naar de diverse weefsels en organen en anderzijds voert het afvalstoffen weg uit onze weefsels en cellen.
Bovendien beschermt water onze organen tegen schokken en helpt het onze lichaamstemperatuur te regelen.

Ons lichaam heeft minstens 2,5 liter vocht per dag nodig. We halen ongeveer 1 liter uit onze vaste voeding en daarom moeten we minstens 1,5 liter vocht drinken per dag (6 grote waterglazen of 8 à 10 kopjes per dag).

Wat kiezen als drank?

De voorkeur gaat uit naar water.

We kunnen dit aanvullen met thee, kruidenaftreksels,  vetarme soep en in mindere mate zwarte thee en koffie. Cafeïne uit koffie en theïne uit zwarte thee kunnen immers de opname van bepaalde voedingstoffen belemmeren.

Energiearme dranken (minder dan 5 kcal/per 100 ml; info hierover op etiket) kunnen ook.

Aan light frisdranken zijn kunstmatige zoetmiddelen toegevoegd die weinig of geen calorieën aanbrengen, maar ze mogen niet zomaar onbeperkt worden gebruikt. De maximaal toegelaten hoeveelheid verschilt naargelang de aard van de toegevoegde zoetstof en van de leeftijd en gewicht van de gebruiker.

Bij jonge kinderen kan de maximaal toegelaten dosis snel worden bereikt vandaar dat light frisdranken eerder af te raden zijn. Bovendien wennen kinderen zo snel aan zoete smaken. Geef daarom de voorkeur aan water.

Gewone frisdranken, energiedranken en alcoholische drinken leveren veel energie in de vorm van toegevoegde suikers en/of alcohol. Ze horen thuis in de restgroep; dus gebruiken we ze best slechts af en toe en met mate.

Melk is voor jonge kinderen een belangrijke vochtbron en basisvoedingsmiddel. Ook volwassenen mogen melk en melkproducten beschouwen als vochtbron.

Ongezoet fruitsap is weliswaar afkomstig van fruit, maar levert per 100 ml evenveel suiker als cola en limonade. De aangebrachte suiker is fructose, afkomstig van het fruit.

Fruitsap (ook ongezoet) is dus zeker geen caloriearme drank.
Bij fruitsap denken velen aan fruit…dus gezond. Wie echter ½ liter  fruitsap of meer per dag drinkt heeft toch flink wat extra calorieën(afkomstig van suikers) naar binnen. Diabeten moeten daar ook rekening mee houden

Fruit hebben we elke dag nodig, idealiter 2 à 3 stukken per dag. We kunnen natuurlijk ook 2 sinaasappelen uitpersen en dit nemen voor onze fruitvoorziening.

Sportdranken, functionele dranken, energiedranken en smoothies gebruik je best met de nodige omzichtigheid. Controleer altijd op het etiket de hoeveelheid kcal of kJ/per 100 ml en vraag je af het wel zinvol is om dit te nuttigen.

Hoe zorg je ervoor dat je 1,5 liter vocht per dag drinkt?

  1. Verdeel je drankvoorziening over de ganse dag
  2. Drink zeker iets bij de maaltijden en verdeel de rest tussendoor.
  3. Vul eventueel elke dag je eigen drinkfles op met water en zorg ervoor dat je fles opgedronken is tegen de avond.
  4. Zet je glas of drinkfles in het zicht en schenk regelmatig in
  5. Vind je het lastig om ineens 1,5 liter per dag te drinken, start dan met een lagere hoeveelheid per dag (bv. 500 ml) en blijf elke dag herhalen tot je deze hoeveelheid met gemak kan uitdrinken. Drijf de hoeveelheid geleidelijk verder naar omhoog: 750 ml, 1 liter en tenslotte 1,5 liter. Oefenen maar!

Misvattingen

Vele mensen denken dat ze alleen moeten drinken als ze dorst hebben. “Ik drink niet veel, want ik heb geen dorst!”

Drinken wordt vooral bepaald door onze gewoonten en niet door dorst. Als je echt dorst hebt, wil dat zeggen dat het “al te laat” is. Dorst is een alarmsignaal van ons lichaam.

Een andere misvatting is dat meer drinken of het drinken van bepaalde soorten water je sneller doen vermageren of helpen bij het vermageren. Alle waters hebben een andere mineralensamenstelling en bij sommige diëten kan het belangrijk zijn om daar rekening mee te houden bijv. zoutbeperking.

Water bevat geen calorieën en heeft dus geen invloed op je energie inname per dag. Het is de totale daginname van calorieën via je voeding die telt. Vermageren doe je alleen als je gemiddelde energie inname per dag lager is dan je gemiddeld energieverbruik per dag.

Een glas water drinken voor je maaltijd kan als effect hebben dat je eventueel iets minder eet bij de maaltijd. Drinken tussendoor kan ook een zekere extra maagvulling geven.