Nutri score: een hulpmiddel om gezonder te eten

nutri score - Diëtiste Hilde Schutijzer

Nutri score een hulpmiddel om gezonder te eten.

Naast de voedingsdriehoek is de Nutri-Score een extra hulpmiddel om de gezondere producten te kunnen kiezen in de supermarkt.

De naam Nutri-Score zegt je misschien niet zoveel, maar de afbeelding ken je zeker en vast en ben je al op een aantal producten in de supermarkt tegengekomen.

© Nutri-Score Santé Publique France.

Nutri-Score, wat is het?

De Nutri-Score is een voedingslabel met vijf verschillende kleuren (gaande van donkergroen naar donker oranje als de twee extremen) en vijf letters (gaande van A tot E) dat ingevoerd werd door de overheid in Frankrijk in 2016.

Het doel is om de keuze van gezondere producten te bevorderen voor de consumenten.

Vijf letters en vijf kleuren.

De kleur en letter van het Nutri-Score label worden bepaald aan de hand van het algoritme ontwikkeld door het Franse Nutritional Epidemilogy Research Team.
Het algoritme koppelt positieve eigenschappen van een product (gehalte aan eiwit, vezels, fruit, groenten en noten) aan negatieve eigenschappen van een product (gehalte aan energie/calorieën, suikers, verzadigd vet, natrium o.v.v.zout) om te komen tot een score tussen -15 (beste) en + 40 (slechtste).
De bekomen score wordt dan herleid tot een combinatie van een letter (A tot E) en een kleur (van donkergroen naar donker oranje.
Donkergroen staat dan voor de beste score (te verkiezen product) en donker oranje staat voor de slechtste score (te beperken product).
De score die van toepassing is, springt in het oog door de uitgelichte kleurzone en de grootte van de letter (Zie afbeelding hierboven, letter C).
Positief aan dit type label is dat het op een vereenvoudigde manier een product globaal beoordeelt.
Het vormt een aanvulling op de verplichte voedingswaardevermelding volgens de Europese regelgeving. Wil je hierover meer info, lees dan de twee blogs over de voedingswaarde.

Informatie op voedingsetiketten lezen deel 1 
Informatie op voedingsetiketten lezen deel 2

Hoe te gebruiken en te interpreteren.

De Nutri-Score maakt duidelijk, door de aanduiding van een combinatie van een kleur en letter, welke producten binnen een bepaalde productengroep gezonder zijn dan andere.
Voorbeeld: je wilt weten welk soort ontbijtgraan je best kiest uit de zeer uitgebreide groep van ontbijtgranen. Binnen deze groep zullen de ongesuikerde producten een donkergroen A-label hebben en de gesuikerde, vezelarme producten een rood D- of E-label krijgen.

Ander voorbeeld: je wilt weten of brood eten een gezondere keuze is dan ontbijtgranen, dan ga je deze informatie natuurlijk niet bekomen met de Nutri-Score.

Conclusie.

  • je kan alleen producten vergelijken binnen eenzelfde productgroep de groep ontbijtgranen, de diverse yoghurtsoorten, mueslirepen, enz…
  • je kan voedingsmiddelen uit verschillende productgroepen niet met elkaar vergelijken.
  • Er wordt geen informatie verschaft over wat een portie aanbrengt.
  • Er worden maar een aantal parameters gebruikt om de score te bepalen.

Om een gezonde voeding in zijn totaliteit samen te stellen is het voorlichtingsmodel de actieve voedingsdriehoek het aangewezen hulpmiddel.
De driehoek geeft een globaal beeld uit welke voedingsmiddelen een gezond voedingspatroon bestaat en in welke verhouding (verhouding van de verschillende voedingsgroepen t.o.v. elkaar) en tevens geeft het informatie over de aanbevolen hoeveelheden per dag/ per leeftijdscategorie.

De Nutri-Score kunnen we dan vooral als complementair aanzien.

Toekomst.

Pas als op alle producten een Nutri-Score zal staan, zal het goed bruikbaar zijn om binnen een bepaalde productengroep de beste keuze te maken.
Maar alle hulpmiddelen om gezonder te eten zijn nuttig en het zal niet mogelijk zijn om alle bepalende factoren in één model te vatten.

Zit je zelf met de vraag “Eet ik wel gezond” dan kan je altijd bij mij terecht om dit te laten controleren; eenvoudig en snel. Zie daarvoor het lanceringsaanbod op de homepagina lanceringsaanbod

Weetje:

In augustus 2018 kondigde de minister van Volksgezondheid Maggie De Block aan dat ook België kiest voor een Nutri-Score. De Federale overheidsdienst Volksgezondheid is volop bezig met de uitwerking hiervan.

Enkele distributeurs en producenten (Delhaize, Colruytgroup, Carrefour, Danone,…) zijn al gestart met de weergave van Nutri-Score op verpakkingen, op hun websites en /of via apps.

Geef een antwoord

Your email address will not be published.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">HTML</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*