Lekkere slasaus – Gemakkelijk te maken

Je eigen zelfgemaakte slasaus.

Mayonaise is niet weg te denken uit onze voeding; maar mayonaise is vetrijk (bevat minstens 70 % vet) en heeft daardoor een hoge energetische waarde (minstens 630 kcal/100g).
Mayonaise is de basis voor tal van andere sausen die te koop zijn bijv. Cocktailsaus, Andalouse,….
Hoewel er heel wat aangepaste slasausen (ook light-mayonaise genoemd), dressings en vinaigrettes bestaan, bevalt niet iedereen de smaak of textuur, dikte.
Sommige slasausen zijn stug en niet zo makkelijk te mengen met slasoorten, zodat je vlug meer product  nodig hebt.

Hier een receptje voor een gezonde saus dat je zelf heel makkelijk kan maken.

Basis:

We vertrekken van gewone mayonaise of slasaus (light-mayonaise).
Bijv. Je neemt 4 volle eetlepels mayonaise of slasaus en voegt er een gelijke hoeveelheid (ook 4 volle eetlepels) magere ongesuikerde yoghurt of magere platte kaas bij. Meng  goed. Dit is je basis

Smaaktoevoeging:

Snij of hak een middelgrote ui of sjalotten heel fijn. Het mag een flinke portie zijn.
Hak een ruime portie peterselie fijn, alsook een ruime portie bieslook.
Voeg alles toe aan de basis en roeren maar.
Breng op smaak met peper en zout
Hou je van een zure toets dan kan je wat sap van citroen of limoen toevoegen of kiezen voor een scheutje azijn zoals witte balsamico-azijn , rijstazijn, witte wijn azijn, appel-cider azijn of andere witte soorten.
Het resultaat is een eigen gemaakte tartaarsaus.
Koel kan je deze slasaus een paar dagen bewaren.
Opgelet gebruikt geen rode balsamico-azijn of rode wijnazijn want je krijgt een bruine slasaus die dan wel lekker is maar er echt niet uitziet.

Voordelen van deze saus.

Je vermindert het vetgehalte van je slasaus met minstens 50 % en maakt er een minder calorierijke saus van (bij gebruik van een slasaus zelfs nog lager).

Daar je zelf gemaakte saus vrij lopend is kan je ze heel gemakkelijk mengen onder je sla en heb je minder product nodig.
Uiteraard kan je dit ook gebruiken als dipsaus, bij de BBQ, bij koude aardappelen, koude rijst of pasta.
Probeer maar uit naar hartenlust en laat het je smaken.
Bovendien kan je oneindig veel variaties maken.
Mogelijke variaties:

– Je eigen tartaarsaus met eventueel andere verse kruiden, gedroogde kruiden, met extra kappertjes,…
– je eigen cocktailsaus: aan de basis voeg je tomatenpuree, ev tomatenketchup en /of harissa toe
– je eigen curry saus, enz.

Geen zin om zelf slasaus te maken; je kan de bestaande slasausen ook altijd bij kruiden naar eigen smaak.

Experimenteer maar.

 Weetje over wetgeving mayonaise

De Belgische wetgeving (2016) over de samenstelling van mayonaise zegt dat mayonaise 70 % vet bevat en 5 % eigeel. Voor 2016 was de verhouding 80% vet en 7,5% eigeel. Mayonaise die aan deze laatste verhouding beantwoordt wordt nu traditionele Belgische mayonaise genoemd.

Alle producten die minder dan 70 % vet bevatten mogen niet mayonaise genoemd worden. Hier spreken we van slasaus.