Obesitas bij kinderen

Obesitas bij kinderen

Overgewicht bij kinderen: ziekte van deze tijd

Help mijn kind is te dik! Meer en meer worden we in onze samenleving geconfronteerd met obesitas bij kinderen. Bij diëtiste Hilde Schutijzer kan je terecht voor een gerichte kindvriendelijke aanpak hiervan.

Men spreekt van overgewicht bij kinderen als een kind te veel weegt in verhouding tot zijn lengte voor zijn leeftijd.  De laatste beschikbare cijfers geven aan dat in Vlaanderen 12% van de jongens en 14% van de meisjes kampt met overgewicht.

Gevolgen van obesitas bij kinderen

Enerzijds hebben kinderen met overgewicht vaak last van lichamelijke klachten zoals gewrichtspijn, kortademigheid bij inspanningen, veel zweten en huidirritaties , etc..

Op lange termijn hebben deze kinderen een verhoogd risico op  een verhoogde bloeddruk, diabetes (type 2), een te hoog cholesterolgehalte, hart- en vaatziekten, rugklachten, sommige vormen van kanker, en meer.

Anderzijds kampen kinderen met obesitas vaak ook met psychosociale problemen. 

Ze worden vaker gepest en uitgesloten bij sport en spel. Ze voelen zich daardoor vaak onzeker en minderwaardig wat aldus kan leiden tot een negatief zelfbeeld, sociale isolatie en zelfs depressie.

Obesitas bij kinderen - een andere aanpak

Je zet kinderen nooit op dieet. Kinderen met overgewicht vragen immers een andere aanpak dan volwassenen. Omdat ze niet moeten afvallen, vermijden we dat ze een eetobsessie krijgen.

Om jonge kinderen en jongeren te begeleiden gebruik ik een gedragstherapeutisch programma om ze stap voor stap gezond te leren eten en meer te laten bewegen.Niet minder eten maar anders eten; lekker en gevarieerd. Drie volwaardige maaltijden per dag en gezonde tussendoortjes. Een gezond lunchpakket voor op school en gezonde knabbels voor tussendoor.

Bij kinderen ligt de nadruk dus absoluut niet op vermageren, maar uitsluitend op gezond leren eten.
Voor jonge kinderen volstaat het dikwijls zelfs om op gewicht te blijven gedurende een zekere tijd om het overgewicht weg te werken. Ze groeien immers nog veel en dus wordt de verhouding gewicht/lengte vanzelf beter.

Adolescenten met te veel overgewicht kunnen het niet meer halen met groei-correctie alleen en zullen toch moeten afvallen. De aanpak is afgestemd op hun kunnen en draagkracht op dat moment

Met het ganse gezin op weg naar een gezonder leven

Gezien het belang van ondersteuning wordt het ganse gezin hierbij betrokken.
De ouders krijgen ondersteuning. Samen met de andere gezinsleden worden stap voor stap nieuwe gewoonten ingeoefend om de voeding te verbeteren. Samen op weg naar een gezonder leven!

Bij jonge kinderen kan trouwens ook uitsluitend gewerkt worden via de ouders.

Meer info?

Aarzel niet en contacteer diëtiste Hilde Schutijzer voor meer informatie of een afspraak!

“IT IS NOT A DIET, IT’S A LIFESTYLE”

Diensten

    Contact