Zijn brood & aardappelen dikmakers?

“Van brood word ik dik” en “Ik eet geen aardappelen meer want aardappelen zijn dikmakers”: twee uitspraken die ik heel vaak hoor en die totaal niet juist zijn.

Vooreerst bestaan er geen voedingsmiddelen die je dik maken; zulke eigenschappen hebben voedingsmiddelen niet.

Elk voedingsmiddel heeft wel een calorische inhoud. Water bijvoorbeeld levert 0 kcal/100 ml en fondantchocolade levert 514 kcal/100 gr. Wat telt per dag is de optelsom van calorieën van alle genuttigde voedingsmiddelen en dranken van die dag.
Pas als je totaal aan ingenomen calorieën hoger is dan je gemiddeld dagelijks calorieverbruik, zal je verdikken.

Brood en aardappelen zijn geen calorie-rijke voedingsmiddelen.
100 gr bruin brood (ongeveer 3 middelgrote sneden) is ongeveer 240 kcal of 1 snede brood is ongeveer 80 kcal.
100 gr gekookte aardappelen (ongeveer 2 middelgrote aardappelen) is 76 kcal.

Brood en aardappelen zijn dus geen calorierijke voedingsmiddelen maar wel zeer waardevol in onze voeding.

Waarom zijn brood en aardappelen belangrijk in een gezonde voeding?

Zowel brood als aardappelen zijn zetmeelbronnen (complexe koolhydraten). De voedingsaanbeveling voor koolhydraten per dag is 50-55%  van onze totale energie aanbrengst. Tevens zorgt zetmeel voor een goede verzadiging zodat je niet snel honger krijgt.
Bovendien leveren ze allebei belangrijke voedingstoffen zoals voedingsvezels (vooral bruine broodsoorten), mineralen (bv. magnesium en ijzer) en diverse vitamines (vooral van de B-groep).

Brood behoort tot onze basis voedingsmiddelen en de dagelijkse aanbeveling is minimum 5 sneden brood per dag tot 12 sneden voor personen die zware fysieke inspanningen doen.

We moeten dus absoluut geen schrik hebben om voldoende brood te eten. Belangrijk is wel aandacht te besteden aan wat en hoeveel je tussen je boterham legt!
Kies hier bewust en let op voor al te calorierijke zaken. Zo levert choco ongeveer 440 kcal/100 gr; konfituur 220 kcal/100 gr;

Hetzelfde geldt voor gekookte of gestoomde aardappelen; eet gerust 2 à 3 middelgrote aardappelen per dag.

Weetje

Gekookte rijst (of andere gekookte granen) en gekookte deegwaren bevatten ongeveer 2x zoveel energie als gekookte aardappelen. Dikwijls worden ze gegeten met alleen een (vetrijke) saus en/of kaas. en de groenten

Daarom wordt er meestal een ruimere portie van gegeten. Groenten zijn soms afwezig of worden in een kleinere portie genuttigd dan bij gekookte aardappelen.

Geef dus idealiter de voorkeur aan gekookte of gestoomde aardappelen bij de warme maaltijd.

Mijn ervaring is dat mensen die voldoende brood eten en een goede portie  aardappelen nemen bij de warme maaltijd, minder snel honger krijgen en daardoor ook minder snel grijpen naar zoetigheden tussen de maaltijden.

Te weinig eten is trouwens nooit goed!