Het etiket van voorverpakte producten bekijken. Deel 2.
Heel wat belangrijke voedingsinformatie kan je vinden op de verpakking van producten.
In dit blogbericht ga ik even dieper ingaan op de ingrediëntenlijst.
De ingrediëntenlijst op de verpakking.
De ingrediëntenlijst is een opsomming van alle voedingsmiddelen, voedingsbestanddelen en toevoegsels (bv. bewaarmiddelen, aroma’s, kleurstoffen,..) die aanwezig zijn in het eindproduct.
Het is een handig hulpmiddel om de samenstelling van een product te beoordelen.
Hier kom je niet alleen te weten wat er allemaal inzit, maar ook in welke hoeveelheden iets aanwezig is. De opsomming verloopt van hoog naar laag; dus in dalende volgorde van gewicht d.w.z. het ingrediënt dat er het meest in voorkomt staat op de eerste plaats.
De opsomming moet worden voorafgegaan door het woord “ingrediënten”.
Voorbeeld 1 : de ontbijtkoekjes die ook reeds vermeld staan in vorige blogbericht i.v.m. etikettering
Ontbijtkoekjes.
Ingrediënten: granen 69,7 %: volkorengranen 42,6% ( roggevlokken 17,6 %, havervlokken 17,5 %, boekweitkorrels 4,5 %, volkorenspeltmeel 1%, volkorengerstemeel 1 %, volkorentarwemeel 1%), tarwebloem 27.1%, suiker, koolzaadolie, bruine suiker, rijsmiddelen, zout, mager melkpoeder, emulgator ( sojalecithine), vit E, vit B 1. Kan ei, pinda en noten bevatten.
Voorbeeld 2 : de cracotte die ook reeds vermeld staat in vorig blogbericht i.v.m. etikettering
Cracotte.
Ingrediënten: granen 98% ( volkorentarwemeel 65%, roggebloem, tarwebloem 10%, rijstbloem, gemoute tarwebloem, tarwegriesmeel, boekweitbloem, gerstebloem), suiker, weipoeder (van melk), zout, palmolie, tarwekiemen, emulgator (zonnebloemlecithine). Kan soja en sesam bevatten.
Belang van de ingrediëntenlijst.
Door de ingrediëntenlijst te lezen krijg je als consument een idee wat er allemaal in het product voorkomt, alsook een idee over in welke hoeveelheid iets aanwezig is in het product.
Deze opsomming is zeker waardevolle informatie voor diegene die bijv. allergisch of intolerant zijn voor bepaalde voedingsmiddelen(bijv. pinda) of ingrediënten( bijv. lactose) of bewaarmiddelen (bijv. sulfiet). Door de ingrediëntenlijst grondig de lezen kunnen ze nagaan of een bepaalde stof aanwezig is of niet. Indien de stof waar men allergisch of intolerant voor is niet vermeld staat bij de ingrediënten kan je er van uitgaan dat het product veilig kan gebruikt worden.
Bij wet zijn 14 verschillende stoffen opgenomen in de lijst van belangrijkste allergenen , die intoleranties of allergieën kunnen veroorzaken.
Extra weetje.
Wettelijke bepalingen volgens FOD Volksgezondheid.
Wat moet er op het etiket staan van een voorverpakt voedingsmiddel?
- de benaming van het levensmiddel
- de lijst van ingrediënten
- bepaalde stoffen en producten die allergieën of intoleranties veroorzaken (deze worden vermeld in bijlage II van verordening (EU) nr. 1169/2011
- de hoeveelheid van bepaalde ingrediënten of categorieën van ingrediënten
- de datum van minimale houdbaarheid of, bij uit microbiologisch oogpunt zeer bederfelijke voedingsmiddelen, de uiterste consumptiedatum
- de bijzondere bewaar- en gebruiksvoorwaarden
- de naam of handelsnaam en het adres van de voor de voedselinformatie verantwoordelijke exploitant van een levensmiddelenbedrijf;
- een gebruiksaanwijzing, indien het voedingsmiddel zonder gebruiksaanwijzing niet behoorlijk kan worden gebruikt
- het effectieve alcohol-volumegehalte voor dranken met een alcohol-volumegehalte van meer dan 1,2 %
- de netto hoeveelheid
- de plaats van oorsprong of de plaats van herkomst (overeenkomstig de gevallen voorzien in verordening (EU) 1169/2011)
- de voedingswaardevermelding (met ingang van 13 december 2016)
Het doel van de reglementering over etikettering van voedingsmiddelen is consumenten informatie te geven over het product dat ze kopen.