Energiebalans bepalend voor je gewicht

Energiebalans.

Onze energiebalans wordt bepaalt enerzijds door het energieverbruik en anderzijds door de energieopname via de voeding(inclusief dranken).

Energieverbruik/ energiebehoefte

Andere benamingen waarmee het energieverbruik uitgedrukt kan worden zijn: energiebehoefte, metabolisme of verbranding.
Het energieverbruik gaat over de totale hoeveelheid energie dat een persoon op een dag verbruikt; verbrandt.

Gans de dag door verbruikt ons lichaam energie, 24 uur op 24.
Energie is nodig voor onze levensnoodzakelijke functies in stand te houden zoals het hart laten kloppen, ademen, onze lichaamstemperatuur op peil houden, onderhoud spierweefsel, enz…
Bij één en dezelfde persoon wisselt deze dagelijkse basisbehoefte niet zo veel. Dit noemen we basaal metabolisme.
Naast de basisbehoefte heeft vooral de fysieke activiteit een belangrijke invloed op de totale energiebehoefte. Deze kan variëren van zeer laag tot hoog; vooral afhankelijk van de soort arbeid dat we verrichten (bijv. zittend werk/bureelwerk of zware arbeid/tuinonderhoud) en of we die dag veel beweging nemen of extra sporten.
Het energieverbruik door fysieke activiteit kan sterker wisselen per dag en zal ook sterk verschillen van persoon tot persoon.
Nog andere factoren die onze energiebehoefte mee bepalen zijn leeftijd, geslacht, lichaams-samenstelling, erfelijke factoren.

Energiebehoefte van mannen en vrouwen.

Er is een duidelijk verschil tussen mannen en vrouwen. De gemiddelde energiebehoefte van vrouwen varieert tussen 2000 tot 2500 kilocalorieën per dag en die van mannen tussen gemiddeld 2500 tot 3500 kilocalorieën per dag.
Dit verschil is te wijten aan de lichaamssamenstelling(mannen hebben meer spiermassa dan vrouwen).

Samenvatting: het energieverbruik per dag wordt bepaald door:
– Basaal metabolisme(ongeveer 75 %)
– Verteringsenergie voor de maaltijden(ongeveer 5%)
– Fysieke activiteit die we uitvoeren per dag.(gaande van zittend werk tot zware arbeid)
– Extra verbruik die dag door sport of beweging

Aan de andere kant van de energiebalans hebben we de energieaanbreng.

Energieaanbreng/energieopname.

Energieopname per dag wordt bepaald door alles wat we eten en/of drinken per dag.
Ik gebruik dikwijls het volgend beeld: elke dag is een leeg vat en telkens we iets eten of drinken dat energie(calorieën) bevat tellen we op. Op het einde van de dag hebben we dan een dag totaal.

We kunnen dit nog concreter maken door het volgende: onze energieopname wordt bepaald door 5 elementen in onze voeding:

1.De hoeveelheid: hoeveel eten we. Kleine porties of grote porties.

  1. 2. De keuze: wat eten we. Kiezen we magere producten of niet; caloriearme of calorierijke voedingsmiddelen.
  2. 3. De spreiding of frequentie van voedingsmiddelen en/of maaltijden. Snoepen we elke dag of af en toe; eten we 2 X frieten in de week of 1X per veertien dagen.
  3. De bereidingswijze van de warme maaltijden. Hoe bereiden we de maaltijden( met veel vetstof, room, saus,..) , hoe stellen we onze maaltijden samen en welke soort maaltijden kiezen we( pizza of aardappelen , groenten en een stuk vlees).
  4. De Extra’s: hoe dikwijls nemen we extra’s zoals koek, chocolade, chips, alcohol, kaas, nootjes, frisdrank,…en hoeveel nemen we van deze extra’s

 

Evenwicht nastreven tussen energieverbruik en energieaanbreng.

Het lichaamsgewicht wordt bepaalt door de energiebalans nl. hoe verhoudt de energieaanbreng zich tot het energieverbruik.

Er zijn 3 mogelijkheden:

  1. Evenwicht: wanneer de energieaanbreng gelijk is aan het energieverbruik per dag dan hebben we een evenwicht en zal het gewicht gelijk blijven.
  2. Surplus: wanneer de energieaanbreng groter is dan het energieverbruik dan hebben we een overschot aan calorieën en deze worden gestockeerd in vetmassa en het gewicht zal stijgen.
  3. Uitsparing of tekort: wanneer de energieopname lager is dan het energieverbruik dan is er een tekort aan energie en ons lichaam zal dit tekort aan energie halen uit onze depot nl. onze vetmassa en het gewicht zal dalen.

Hoe kunnen we de energiebalans beïnvloeden.

1.Via een goede energieaanbreng.

De uitbouw van een gezonde evenwichtige voeding is belangrijk.
Een goede keuze van de maaltijden en tussendoortjes; vet beperken; veel groenten eten,…kan een enorme invloed hebben op je energieaanbreng

Wil je weten of je voeding goed en evenwichtig samengesteld is dan kan je een analyse laten doen.
Zie hiervoor het lanceringsaanbod op de homepage van de website.

2.Via een goed-energieverbruik.

De meest efficiënte manier om energieverbruik te beïnvloeden is het verhogen van de fysieke activiteit. Door regelmatig te bewegen zal je je op termijn veel fitter en “beter in je vel” voelen

Om dagelijks meer te bewegen is het echt niet nodig om veel tijd vrij te nemen of om gesofistikeerd te doen.
Hierbij denken we in de eerste plaats aan eenvoudige aanpassingen zoals de trap nemen in plaats van de lift, boodschappen doen te voet of met de fiets, de auto iets verder parkeren, een bushalte vroeger uitstappen, een flinke wandeling van 30 min per dag. Je kan ook regelmatig gaan sporten: zwemmen, joggen, fietsen, enz…
Lichaamsbeweging zorgt ervoor dat je vooral vetweefsel verbrandt terwijl je spiermassa behouden blijft. Dus meer bewegen is de boodschap.

Geef een antwoord

Your email address will not be published.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">HTML</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*